Cand te gandesti la Cipru, poti sa-ti imaginezi ape cristaline, plaje intinse si o istorie incarcata de poveste. Larnaca, un oras fermecator situat in partea de sud-est a insulei, este o destinatie perfecta pentru cei care cauta o combinatie intre aventura culturala si relaxare la soare. In timp ce plajele cu nisip fin sunt cu siguranta atractii de top, orasul are mult mai mult de oferit decat o simpla zi la plaja.

Datorita climatului sau, Cipru poate fi vizitat pe mai tot parcursul anului. Lunile precum martie-mai aduc o primavara cu temperaturi delicate dar daca te vor face sa dai jos geaca de iarna. In iunie-august vorbim despre luni in care tusimul este in floare si regiunea este extrem de aglomerata dar tot ramane frumoasa si cu temperaturi bune! Lunile de toamna reprezinta perioade mai putin aglomerate si poti vizita totul inca fiind imbracat in tricou.

larnaca cipru www.planuridevacanta.ro


Hai sa vedem ce atractii turistice are Larnaca si cand poti vizita aceasta statiune, in cele ce urmeaza:

1. Biserica Sfantul Lazar(agios Lazaros)

Potrivit traditiei locale, dupa ce Lazar a inviat din morti, a trait in Larnaca (pe atunci cunoscuta sub numele de Kition) pentru inca 30 de ani si a fost hirotonit ca episcop al Kitionului. Cand in cele din urma a murit – de data aceasta pentru totdeauna – a fost ingropat aici, acolo unde acum se afla impunatoarea Agios Lazaros (Biserica Sfantului Lazar). Biserica a fost construita in secolul al IX-lea de imparatul Leo VI si a fost restaurata cu credinta in secolul al XVII-lea si are patru domuri peste nava principala, iar acoperisul este sustinut de patru seturi de coloane duble.
Amvonul este amplasat in mod unic in una dintre aceste coloane si este bogat decorat cu aur. Intr-o alta coloana se afla o icoana de argint din 1659, cu o imagine a Sfantului Lazar.
Langa iconostas, o scara duce in jos catre Mormantul lui Lazar (desi ramasitele gasite acolo in anul 890 d.Hr. – care ar putea, sau nu, sa fie ale lui Lazar insusi – au fost mutate la Constantinopol si apoi la Marsilia).
Biserica gazduieste si picturi impresionante ale Fecioarei si Copilului si ale Sfantului Gheorghe si Dragonului, iar in curtea acesteua se afla Muzeul Bizantin care detine o colectie de icoane religioase si relicve.
agios lazaros www.planuridevacanta.ro

2.Epava Zenobia 

Epava Zenobia este principala atractie turistica din Cipru pentru scafandri. In 1980, acest cargou suedez s-a rasturnat chiar in afara Golfului Larnaca. Nava, impreuna cu incarcatura sa de camioane si remorci (care se estimeaza ca a reprezentat o pierdere de marfa de aproximativ 200 de milioane de dolari americani), a devenit de atunci unul dintre cele mai importante situri de scufundari pe epave din lume.
Epava ofera explorari subacvatice pentru toate nivelurile de scafandri, scafandrii proaspat calificati PADI putand sa coboare pana la partea laterala a navei, in timp ce scafandrii mai experimentati pot sa coboare mai jos, pana la puntile masinilor si sa intre in interiorul navei.
Toate companiile de scufundari din oras ofera excursii catre Zenobia, precum si companii de scufundari din Paphos si alte orase turistice cipriote.

3.Museul scumpturilor subacvatice

musan larcana www.planuridevacanta.ro

©https://musan.com.cy/

4. Fortul Larnaca

Construita in 1625, fortareata Larnaca, de pe malul apei, a fost folosita drept prim scurt impotriva atacurilor otomane de la acea vreme. In perioada coloniala britanica, fortareata a fost transformata in inchisoare. Astazi, adaposteste micul Muzeu Medieval din Larnaca si expune o mica colectie de armament, precum si cateva fotografii alb-negru excelente ale zonei locale.

Aprope de fort se afla Marea Moschee din Larnaca, care candva a fost Biserica Latina a Sfintei Cruci si dateaza din secolul al XVI-lea. Merita sa arunci o privire in interiorul incintei pentru a vedea micul cimitir cu vechile sale pietre funerare ornamentate in detaliu.
fortul larnaca www.planuridevacanta.ro

5. Manastirea Stavrovouni

La aproximativ 40 de kilometri vest de Larnaca, pe varful stancos al unei stanci, se afla Manastirea Stavrovouni, oferind o panorama superba asupra peisajului inconjurator. Aceasta zona a jucat de mult timp un rol in ritualurile religioase locale. In timpul perioadei Ciprului sub controlul greco-roman, varful acestei stanci gazduia un templu inchinat zeitei Afrodita.
In anul 327 d.Hr., imparateasa Elena (mama imparatului Constantin) a sponsorizat constructia acestei manastiri pentru a lua locul templului si a lasat in posesia calugarilor manastirii un fragment din Sfanta Cruce. La acea vreme, Ciprul suferea sub amenintarea serpilor veninosi, iar crestinii locali credeau ca Sfanta Cruce instalata aici sub ingrijirea calugarilor a pus capat molimei de serpi. In timpul atacurilor arabe din secolul al XV-lea, manastirea originala a fost distrusa de foc, iar cladirea actuala dateaza din secolul al XIX-lea.
Trebuie sa stii ca femeile nu au voie sa intre in manastirea propriu-zisa – desi pot vizita terenurile, care ofera vederi minunate, si pot merge la Biserica Tuturor Sfintilor, situata in afara incintei. Insa vizitatorii barbati sunt liberi sa se plimbe prin manastire si sa exploreze interioarele bogate in icoane.
hala sultan tekkle larnaca www.planuridevacanta.ro
©https://land.cy/

6. Manastirea Ayia Napa

La doar 45 de kilometri est de Larnaca, Agia Napa gazduieste aceasta faimoasa manastire construita de venetieni, situata chiar in centrul orasului. Manastirea a fost una dintre ultimele cladiri construite in perioada venetiana a insulei. si se situeaza deasupra unei pesteri in care o icoana a Fecioarei Maria a fost depozitata in scopuri de siguranta in timp ce distrugerea iconoclasta bizantina facea ravagii in intreaga insula.

Manastirea a fost fondata in secolul al XVI-lea de fiica unui nobil venetian, care a venit aici in cautarea unui refugiu retras dupa ce tatal ei a refuzat sa o lase sa se casatoreasca cu un om obisnuit. Ea a construit doua biserici, una catolica si una ortodoxa, ambele acum fiind sub acelasi acoperis. Casa fantanii din mijlocul curtii a fost construita ca mormant pentru fiica nobilului venetian si poarta imagini ale parintilor ei si ale ei insasi.

Biserica a supravietuit invaziei otomane fara sa fie afectata si a fost in continuare folosita in acea perioada, desi a fost abandonata in secolul al XVIII-lea si a cazut in ruina. La sud de zidul bisericii se afla o poarta cu o piscina, inconjurata de un imens smochin care se spune ca are 600 de ani.

manastirea ayia napa larnaca www.planuridevacanta.ro

©https://www.leonardo-hotels-cyprus.com/

7. Muzeul Arheologic Larnaca

Muzeul Arheologic din Larnaca gazduieste o colectie de artefacte descoperite din intreaga regiune inconjuratoare, datand de la Epoca Neolitica pana la perioada romana.
Prima sala expune sculpturi, in principal torsuri feminine si figuri de teracota, in timp ce urmatoarea sala adaposteste colectia de ceramica provenita din sapaturile de la Kition (numele antic al Larnacei) si Livadia, un sat situat la est de Larnaca, cu vase miceniene si o varietate de ornamente din bronz, lut si sticla.
Exista si unele artefacte neolitice din Choirokoitia si niste sticla din perioada romana. Desi colectia poate parea putin haotica si neetichetata corespunzator, merita sa faci o oprire aici, in special pentru a vedea figurile de teracota, care sunt de o frumusete suprema.
La scurta distanta de muzeu se afla situl arheologic al Anticei Kition, de unde provine o mare parte a colectiei. Desi nu este mult de vazut, arunca o privire asupra ruinelor zidurilor ciclopeene si a templelor, care dateaza din secolul al XIII-lea i.Hr.

8. Capul Greco

Capul Greco se afla situat la 60Km de Larnaca si reprezinta cel mai sudic punct al insulei. Ca pozitionare este intre Agia Napa si Protaras.

Aici, traseele usoare (perfecte pentru familii care doresc o plimbare in natura, precum si pentru calatorii mai experimentati) serpuiesc pe stancile inalte, cu privelisti care se intind dincolo de Marea Mediterana. Exista multe banci asezate pe marginea stancii daca doresti sa ramai si sa te bucuri de peisajul marin de sus. Pentru cei mai activi, scarile taiate in stanca permit accesul catre unele dintre pesterile marine de sub stanci.

Plaja Konnos se afla la capatul Protaras al Capului Greco, asa ca ia-ti costumul de baie si racoreste-te cu o scaldatura la sfarsitul drumetiei. Pe langa poteca de-a lungul coastei, iubitorii de flori salbatice ar putea dori sa exploreze diversele alte trasee de drumetie care se ramifica de la traseul principal, unde o multime de orhidee salbatice cresc in primavara.
capul geco larnaca cipru www.planuridevacanta.ro
Daca te interseaza sa vizitezi Larnaca, speram ca ai citit blog-ul nostru si ca te va ajuta in planificarea vacantei tale! <3
Spor la calatorit,
Echipa planuridevacanta.ro
CAUTA  CAZAREA IN LARNACA
 
CAUTA  BILET DE AVION CATRE LARNACA

SITE-UL PLANURIDEVACANTA.RO NU ESTE O AGENTIE DE TURISM. PRETURILE AFISATE AU FOST VERIFICATE INAINTE DE A FI POSTATE INSA, ACESTEA SE POT SCHIMBA IN ORICE MOMENT IN FUNCTIE DE DISPONIBILITATE.
Intra aici pentru a inchiria masina.
Oriunde te-ai afla lasa-ti bagajul in grija Luggage Hero!
Foloseste codul “PLANURIDEVACANTA” si primesti 2 ore gratuite.

Din categoria:

Blog,