Insula Gozo – paradisul neexplorat al Maltei

insula gozo paradisul neexplorat al maltei www.planuridevacanta.ro

Gozo, a doua insula ca marime din arhipelagul maltez, este o destinatie fascinanta care te va cuceri cu frumusetea sa naturala, istoria bogata si cultura vibranta. Situata la doar o scurta traversare cu feribotul de Malta, Gozo ofera o evadare relaxanta din agitatia orasului, fiind o oaza de liniste si traditii autentice.

insula gozo paradisul neexplorat al maltei www.planuridevacanta.ro

Locatie: Gozo se afla la sud de Sicilia, in Marea Mediterana, si face parte din arhipelagul maltez. Insula are o suprafata de aproximativ 67 km² si o populatie de aproximativ 31,000 de locuitori.

Cum ajungi in Gozo:

  • Cu feribotul: Exista feriboturi regulate care pleaca din portul Cirkewwa din Malta catre Mġarr Harbour din Gozo. Traversarea dureaza aproximativ 25 de minute.
  • Cu avionul: Aeroportul International Malta este situat la aproximativ 30 de minute de mers cu masina de portul Cirkewwa. De la aeroport, se poate lua un autobuz sau un taxi pana la port.

Cultura si istoria: Insula se lauda cu numeroase situri culturale si istorice impresionante, precum arhitectura baroca mostenita de la Cavalerii de St. John, Templele Ggantija, inscrise in patrimoniul mondial UNESCO si care dateaza din 3,600 i.e.n., si mozaicurile bazinelor de sare care puncteaza coasta Gozo-ului. In plus, Gozo ofera peisaje naturale uimitoare, incluzand pesteri mitice, golfuri cristaline si plaje cu nisip rosu.

Ġgantija insula gozo www.planuridevacanta.ro

Templele Ggantija sunt situate pe insula Gozo și sunt un sit din patrimoniul mondial UNESCO. Ele datează de peste 5500 de ani, făcându-le cele mai vechi structuri independente din lume. Au fost create cu 1000 de ani înainte de piramidele egiptene de la Giza sau de Stonehenge.

victoria citadel gozo malta www.planuridevacanta.ro


Cetatea Victoria nu este doar o priveliste spectaculoasa, ci si vederea de la varful fortaretei este si mai frumoasa. Daca sunteti interesat de cultura, istorie, si muzee, Cetatea este locul perfect pentru a petrece o zi. Aici puteti afla totul despre Cavalerii de St. John, care candva au locuit in Cetate in timpul Epocii Bronzului.

Cetatea are un plan medieval, cu strazi si alei invartite. In apropierea intrarii, exista o curte interioara cu trepte grandioase care duc catre o catedrala baroca datand din inceputul secolului al XVIII-lea. Muzeul Catedralei ofera mai multe informatii despre istoria sa. In piata veti gasi, de asemenea, Vechea Inchisoare, Curtile de Justitie si Palatul Episcopului. Alte muzee de neratat in Cetate includ Muzeul de Arheologie si Muzeul Folclorului.

cariera sare insula gozo www.planuridevacanta.ro

Bazinele de sare le veti intalni in partea de nord a lui Gozo, sapate in stanca. De peste 350 de ani, generatii de fermieri de sare au folosit aceste bazine pentru productia de sare. Cand oceanul umple bazinele, soarele evapora apa, lasand in urma cristale de sare, care sunt apoi recoltate. Dupa colectarea sarii, aceasta este stocata si procesata in pesterile din apropiere.

Va rugam sa fiti atenti la locurile in care mergeti, deoarece nu toate bazinele de sare sunt deschise publicului; acesta este unul dintre modurile in care Gozo isi produce sarea. Daca vedeti un semn “intrarea interzisa”, va rugam sa fiti respectuosi si sa respectati indicatiile.

Gastronomia: Bucataria gozitana este o combinatie delicioasa de influente mediteraneene si arabe. Ingredientele proaspete locale, precum pestele, fructele de mare, legumele si uleiul de masline, stau la baza preparatelor traditionale. Nu ratati specialitati precum ftira (o paine plata cu ierburi), timpana (o placinta cu paste), stuffat tal-fenek (o tocana de iepure) si gbejniet (o branza de capra).

Peisaje: Gozo se mandreste cu o varietate de peisaje uimitoare, de la dealuri verzi ondulate si stanci dramatice la golfuri ascunse si plaje idilice. Insula gazduieste o serie de rezervatii naturale, precum Dwejra, unde se afla faimoasa Azure Window, o stanca naturala in forma de arc.

insula gozo malta www.planuridevacanta.ro

Gozo este o destinatie ideala pentru cei care cauta o vacanta relaxanta si revigoranta, departe de agitatia oraselor. Insula ofera o combinatie unica de frumusete

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *